[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

KITESURFEN SPOT ANALYSE

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Je kunt thuis al beginnen met je spot analyse.

Het eerste waar je mee begint, is het bekijken van de wind en de weersvoorspelling. Je kijkt waar de wind vandaan komt, hoe sterk de wind is en of er neerslag verwacht wordt.

1.Windrichting, windsterkte en weersvoorspelling.

Als je deze drie punten hebt bestudeerd, ga je uitzoeken naar welke kitespot je wilt gaan. We nemen een voorbeeld; Zandvoort aan Zee.

2. Kitespot uitzoeken.

Op verschillende windapps, zoals windfinder en windy, kun je gemakkelijk zien of de wind in Zandvoort aan- of aflandig is. Als de wind aanlandig waait, is het in ieder geval de goede richting om te kitesurfen in Zandvoort. 

Bij de volgende stap zoek je uit hoe sterk de wind is. Je kunt op verschillende manieren zien hoe hard de wind waait. Op actuele windmetingen zie je precies hoe hard de wind waait en welke richting die op staat. Daarnaast kun je live webcams bekijken, waarop je kan zien of er andere kitesurfers op het water staan.

Met al deze informatie kun je al een goede inschatting maken welke kitemaat je waarschijnlijk nodig zal hebben. Nu ben je nog niet klaar. Het is belangrijk om de regels van de kitespot goed uit te zoeken. Waar mag je in Zandvoort bijvoorbeeld kitesurfen en waar niet? De beste manier om de regels te vinden van elke kitespot in het land, is om op de website van NKV te kijken.

Ben je beginnende kitesurfer en vind je kitesurfen in hoge golven lastig? Je kunt thuis op veel windapps de golfhoogte per spot aflezen en een beslissing maken of de golven te hoog voor je zijn. 

Als je de punten wind, weersvoorspelling en de regels van de kitespot bent afgelopen, is het tijd om te vertrekken naar de kitespot. Aangekomen op de kitespot kun je verder gaan met je spot analyse.

[/fusion_text][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

3. Watercondities.

Eenmaal op de spot aangekomen kun je echter pas de beste inschatting maken of de watercondities geschikt zijn voor jouw niveau.

Golven:

Wanneer je twijfelt of de golven te hoog zijn voor jouw kitesurf niveau, kun je het volgende doen: 

  • Bij veel kitespots in het land, zijn er kitesurfscholen gevestigd. Vraag naar hun advies! 
  • Ga zonder je kite of board een stukje het water in en voel wat de golven doen. Hoe sterk en hoog zijn de golven en hoeveel tijd zit er tussen elke golf?

Belangrijk: Vertrouw op je eigen gevoel en bij twijfel, niet gaan!

Temperatuur:

De temperatuur heb je natuurlijk thuis al bekeken, maar op de spot zelf voel je het toch wat beter aan. De temperatuur wordt beïnvloed door de zon en wind. Stel de zon schijnt niet bij 20 graden en 30 knopen wind dan is de gevoelstemperatuur lager dan wanneer de zon wel zou schijnen. 

Zomer of Winter, in Nederland is het verstandig om altijd een wetsuit aan te trekken. Zelfs als het warm is raak je snel onderkoelt wanneer je zonder wetsuit langer dan een kwartier in het water dobbert. Onderzoek dus altijd wat de lucht- en watertemperatuur is en maak daarna een inschatting welke dikte wetsuit je nodig hebt.

Stroming:

Bij waterstroming gaat het erover waar de stroming naartoe gaat. Als het een noordelijke stroming is gaat de waterstroming naar het Noorden toe. De wind werkt precies het tegenovergestelde. Een zuidelijke wind betekent dat de wind vanuit het Zuiden komt en naar het Noorden toe waait. 

De stroming gaat gepaard met eb en vloed. Bij eb daalt het water en bij vloed stijgt het juist. Bij vloed (opkomend tij / hoog water) gaat de stroming, in Nederland, richting het Noorden. Bij eb (afgaand tij / laag water) gaat de stroming richting het Zuiden. 

Eb en vloed hebben veel invloed op je kitesessie. Meestal zijn de lekkerste sessies wanneer de stroming tegen de wind staat, dan kun je het makkelijkste hoogte houden tijdens het varen. 

Dus hierbij onze tip! Als het lukt, kies dan de tijden uit wanneer de wind tegen de waterstroming in gaat.

Eb en vloed hebben ook veel invloed op de golven. Meestal worden bij eb de golven steiler en bij vloed de golven sterker. Wanneer je over golfhoogte leest, wordt ook vaak de golfperiode genoemd. De golfperiode is de afstand van het hoogste punt van de ene golf naar het hoogste punt van de andere golf. In Zandvoort hebben we vaak te maken met een golfperiode tussen 5 en 8 seconden, terwijl het in Portugal wel 15 tot 20 seconden is. Met een langere golfperiode kun je vaak tussen de golven kiten. Wel is het belangrijk om te weten dat de golven dan vaak sterker zijn dan met een korte golfperiode.

Obstakels: Gebrek aan ruimte is iets waar we als kitesurfers vaak tegenaan lopen. De belangrijkste regel is dat we minimaal twee lijnlengtes afstand nodig hebben van obstakels. De meeste lijnen zijn 24 meter lang wat betekent dat je 48 meter afstand moet houden van de obstakels om je heen. Denk bij deze obstakels bijvoorbeeld aan bomen, huizen en boards op het strand of palen in het water. Bij de meeste kitespots in Nederland kun je vaak een plekje vinden om veilig je kite te launchen en landen. Wanneer dat niet zo is moet je een creatieve oplossing zoeken. Je zou bijvoorbeeld het water in kunnen lopen om meer ruimte te maken.

Obstakels in het water zijn gevaarlijk tijdens het kitesurfen. Kijk van tevoren goed wat de grond onder het water is; is het zand of zijn stenen? Daarnaast is ook de diepte van het water belangrijk voor een veilige sessie. Veel van deze informatie kun je online vinden, maar het is nog beter bij de kitesurfschool op de desbetreffende kitespot te informeren. Belangrijke punten om naar te vragen zijn: 

  • Wat is de ondergrond in het water? 
  • Zijn er objecten onder water? Stenen, palen, enzovoort. 
  • Hoe diep is het water? Zijn er ondiepe plekken zoals zandbanken? 
  • Zijn er gevaarlijke dieren in het water? 
  • Andere belangrijke informatie over de kitespot.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_size=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Misschien vind je dit ook leuk

[/fusion_text][fusion_recent_posts layout=”default” picture_size=”fixed” hover_type=”none” columns=”3″ number_posts=”3″ post_status=”” offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”kitesurf-theory” exclude_cats=”kite-travels” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” content_alignment=”center” excerpt=”no” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” scrolling=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]