[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Als kitesurfer zijnde ben ik non stop bezig met de wind. Hoe hard is de wind, waar komt de wind vandaan en naar welke spot gaan we naar toe voor de volgende kitesurf sessie?
In dit artikel behandelen we de verschillende windrichtingen.

[/fusion_text][fusion_text]

Er zijn 4 verschillende windrichtingen, namelijk Noord, Oost, Zuid en West.
Combinaties van deze windrichtingen zijn ook mogelijk, denk aan Noord-Oost, Zuid-Zuid-West etc. Als je op het strand staat en je wil weten waar het Westen is, dan is dat vrij eenvoudig want de zon gaat onder in het westen (zonsondergang in de zee) en komt op in het oosten. Als het 12 uur is dan staat de zon op het zuiden.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”15″ bottom_margin=”15″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_code]Jmx0O2RpdiBzdHlsZT0mcXVvdDtwb3NpdGlvbjpyZWxhdGl2ZTtoZWlnaHQ6MDtwYWRkaW5nLWJvdHRvbTo1Ni4yNSUmcXVvdDsmZ3Q7Jmx0O2lmcmFtZSBzcmM9JnF1b3Q7aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvNGpuZVlXTHduMDg/ZWN2ZXI9MiZxdW90OyB3aWR0aD0mcXVvdDs2NDAmcXVvdDsgaGVpZ2h0PSZxdW90OzM2MCZxdW90OyBmcmFtZWJvcmRlcj0mcXVvdDswJnF1b3Q7IHN0eWxlPSZxdW90O3Bvc2l0aW9uOmFic29sdXRlO3dpZHRoOjEwMCU7aGVpZ2h0OjEwMCU7bGVmdDowJnF1b3Q7IGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiZndDsmbHQ7L2lmcmFtZSZndDsmbHQ7L2RpdiZndDs=[/fusion_code][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”15″ bottom_margin=”15″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text]

Tijdens het kitesurfen hebben we het niet alleen maar over noord, oost, zuid en west, maar ook over:

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_checklist icon=”fa-angle-right” iconcolor=”#fc8a00″ circle=”no” circlecolor=”” size=”16px” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]

Onshore

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]

Offshore

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]

Side shore

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]

Cross onshore

[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]

Cross offshore

[/fusion_li_item][/fusion_checklist][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_imageframe image_id=”1201″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://northseakitesurfschool.nl/wp-content/uploads/2017/08/Northseakitesurfschool-windrichting-1000px-png-24.png[/fusion_imageframe][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_separator style_type=”single solid” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”#e1e1e1″ top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

ONSHORE

Onshore wind betekent dat de wind van het water pal naar het land waait. In het Nederlands zeggen we ook wel aanlandige wind. Met deze wind is het moeilijker om te kitesurfen zeker als het water meteen diep is. Als je tijdens het waterstarten niet meteen upwind kunt varen dan is het verstandig om eerst te upwind body draggen totdat je een veilige afstand van de kant hebt. Bij ons wordt dit onderdeel uitgebreid behandelt in de kitesurflessen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

OFFSHORE

Offshore wind is als de wind vanaf het land het water in gaat. In het Nederlands noemen we offshore wind ook aflandige wind. Met aflandige wind op zee kun je eigenlijk niet kitesurfen, stel je voor dat je materiaal pech krijgt dan drijf je af het water in. Op klein binnenwater waar je de overkant kunt zien, en veilig de kite weer kunt landen en terug lopen kan je wel met aflandige wind varen. Hou er wel rekening mee dat de wind erg vlagerig kan zijn door obstakels upwind, denk hierbij aan bomen, huizen etc.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

SIDESHORE

Side shore wind betekent dat de wind met de waterlijn mee waait. Side shore wind is een goede wind om te kitesurfen. Het is gemakkelijk om weg van de kant te varen en naar de kant toe te komen. Als je nog geen hoogte kunt houden kun je gemakkelijk over de kant terug upwind lopen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

CROSS OFFSHORE

Cross offshore wind is schuin aflandige wind. Met deze wind kan je eigenlijk ook niet kitesurfen op zee. Je kunt waarschijnlijk erg moeilijk terugkeren naar het strand toe en daarbij komt nog eens dat de wind waarschijnlijk erg vlagerig door obstakels tegen de wind in. Er zijn waaghalzen die met deze wind toch nog op zee varen, dit zijn zeer gevorderde kitesurfers die er zeker van zijn terug te kunnen komen naar de kant, maar ook deze categorie kiters zie je wel eens opgehaald worden door de reddingsbrigade omdat zij niet meer terug kunnen komen naar het land.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_2″ layout=”1_2″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

CROSS ONSHORE

Cross onshore betekent dat de wind schuin aanlandig is. Schuin aanlandige wind is ook een ideale wind om te gaan kitesurfen. Omdat je erg gemakkelijk naar de kant kunt komen. Terug lopen over het strand is ook erg gemakkelijk met deze windrichting. Ik persoonlijk vind de cross onshore erg goed om de golven te bereiden. Je kite kan met deze windrichting goed mee driften!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_separator style_type=”single solid” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”#e1e1e1″ top_margin=”10″ bottom_margin=”10″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Welke wind is het beste aan de Nederlandse kust

Zomers komt de wind meestal uit het Zuidwesten dus cross onshore wind. En dat is ideaal! Met een lekkere warme Zuidenwind is het fijn om in Zandvoort te kitesurfen zeker in combinatie met afgaand water. De andere windrichtingen waarbij je kunt varen aan de Nederlandse kust zijn meestal vanaf Zuidenwind over Westenwind tot Noorderwind. Het is een beetje afhankelijk waar je wilt gaan varen.

[/fusion_text][fusion_text]

Het unieke van onze kitesurfschool is dat we ook een mobiele locatie hebben. Dus als de wind niet optimaal is in Zandvoort bijvoorbeeld offshore wind. Dan kunnen we in overleg met de kitesurf studenten altijd naar anderen kitesurfspots rijden waar het wel onshore wind is zoals in Muiderberg, Schellinkhout, Medemblik

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]